Evropska pešpot E7 Slovenija

Sunday, December 17, 2006

Pohod Blegoš - Škofja Loka, E7 Slovenija

POHOD PO DELU E7 “HOTAVLJE – BLEGOŠ – MLADI VRH – STARI VRH – ŠKOFJA LOKA

S prijateljem Tomažem Zupančičem sva se odločila, da narediva del E7 pešpoti v avgustu 2005, in sicer: Hotavlje – Bleguš – Mladi vrh – Stari vrh – Lubnik – Škofja Loka. Prvi del trase s Hotavelj proti vrhu Bleguša ne spada v E7 evropsko peš pot, vendar je bilo potrebno nekje priti na to pot. Kot je bilo že omenjeno, poteka del E7 izpod vrha Blegoša proti vrhu in dalje preko Črnega kala, Mladega vrha, Starega Vrha, Lubnika in Škofje Loke dalje proti Polhograjskim Dolomitom (Osolnik, Govejek, Tošč, Grmada, Polhov Gradec itd.) Dne 17. 08. 2005 sva se s Tomažem ob 5 uri zjutraj odpeljala iz Strahinja proti Škofji Loki. S seboj sem vzel nahrbtnik, v katerem sem imel 2 l vode, zgornji del anoraka, kapo, rokavice, bombažni trak za glavo, sončna očala, pohodniške palice, 2000 tolarjev gotovine in zemljevid poti. Ob 6 uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali proti Hotavljam. Po pol ure vožnje smo dospeli do Hotavelj, kjer sva s Tomažem začela hoditi.
Najprej sva hodila nekaj kilometrov po asfaltni poti, tudi mimo znane tovarne Marmor Hotavlje. Gre za napredno tovarno z izdelki iz marmorja. Pot se je potem strmo vzpenjala proti vrhu Blegošu po gozdnih, makedamskih in asfaltnih poteh. Šla sva tudi mimo vikendov, vasi Čebrače in številnih bunkarjev, ki so bili zgrajeni pred 2. svetovne vojne, ker je šla po teh krajih meja z Italijo. Pod vrhom Blegoša sva prišla do markacij E7 (rdeča obroba in rumena notranjost), ki so naju vodile na vrh Blegoša.Po 2 urah in 30 minutah sva dospela na vrh Bleguša, kjer sva pojedla nekaj hrane in popila ananasov sok oziroma vodo. Malo časa sva se zadržala tudi na vrhu Bleguša, kjer je bil čudovit pogled proti Poreznu, Julijskimi alpami okoli Bohinja in Karavankam oziroma Savinjskim Alpam na Vzhodu. Na jugu pa je izstopala okolica Ljubljane, Škofje Loke in Kranja. Malo naju je motil samo severni veter, ki je bil sorazmerno močan.


Iz vrha Blegoša sva nadaljevala pot proti Črnemu kalu. Spustila sva se po strmi planinski poti, ki se je “vlekla” kar nekaj časa. Končno sva dospela do parkirišča Črni kal, od koder hodi veliko ljudi proti Blegušu. Tudi tega dne ni bilo nič drugače.
Markacije E7 so naju vodile najprej po makedamski poti in kasneje po strmi gozdni planinski poti na vrh Mladega vrha. Zopet se je odprlu lep pogled proti Polhograjskim dolomitom, bližnjim škofjeloškim vasem in ljubljanski kotlini.Iz Mladega vrha sva hodila po dokaj strmi planinski poti navzdol, potem malo gor, da sva dospela na vrh grebena, od koder so se lepo videle vasice spodaj. Čez nekaj časa sva dospela do štartne hišice za veleslalom oziroma slalom na Starem vrhu. Po smučišču sva se spustila do planinskega doma Stari vrh.
Iz Starega vrha sva se odpravila proti Škofji Loki, ker je moral biti Tomaž službeno ob 17 uri v Kropi. Drugače bi se odpravila še na Lubnik in prehodila del E7 poti z Blegoša do Škofje Loke. Nekoliko sva bila razočarana, ker na poti ni bilo nobene oznake E7. Pomagala sva si s smerokazi, ki so naju usmerjali v Škofjo Loko. Kar nekaj ur sva hodila po makedamski in asfaltni cesti gor in dol, da sva prišla do planinske poti, ki je vodila proti vrhu Lubnika pri okrepčevalnici Nace v bližini Zminca.

Od okrepčevalnice Nace sva se spustila proti Zmincu po novi asfaltni cesti. Pri tabli Škofja Loka sva zavila iz te ceste in po 20 minutah dospela do škofjeloškega gradu in malo kasneje preko starega mestnega jedra na avtobusno postajo, kjer sva imela parkiran avto (slika 33). V 9 urah sva prehodila načrtovano pot: Hotavelje, Blegoš, Mladi vrh, Stari vrh in prispela v Škofja Loka.


Pomembno je bilo, da sva hodila v enakomernem tempu, preživela brez večjih žuljev in se uspešno orientirala v prostrani planinsko gozdni pokrajini. K zadovoljstvu je svoje prispevalo sončno vreme, z ne preveč visokimi temperaturami. Prijetno osvežilo na poti pa so bile črne in rdeče robide.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home