Evropska pešpot E7 Slovenija

Sunday, December 17, 2006

Pohodi po evropski pešpoti E7 Slovenija

POHOD PO E7: Govejk - Tošč

Pred kakšnim letom dni in pol sem hodil po e7 iz Škofje Loke do Govejka. Pri koči na Govejeku sem prekinil pot. Sredi decembra 2006 sem s prijateljem Mihom začel pohod v dolini Ločnice pri Medvodah in se najprej povzpel do Govejeka. Ko sva prišla do tega planinskega doma v skandinavskem stilu, sva nad kočo zagledala markacije e7 poti.

Odšla sva navkreber v gozd, dokler nisva zagledala izza dreves vrh Jakob z cerkvijo, verjetno tudi vas Medno v Dolini. Pot naju je nato vodila po ozki planinski poti mimo golih neporaščenih bregov, največ pa je bilo iglastega gozda.


Ko sva se začela spuščati, sva kmalu dospela do osamljene visokogorske kmetije. Širša makedamska pot je zavila na levo za 90 stopinj. Iz te poti se je ponujal lep pogled na najvišji vrh Pohlgorajskih dolomitov Tošč. Iz tega pogleda je bil videti resnično mogočen. Na tem delu pa sva lahko tudi opazovala našo že prehojeno pot po E7, in sicer se je lepo videl Lubnik nad Škofjo Loko.


Na tem delu je pot bolj položna z rahlimi vzponi. Vendar ko v daljavi zagledamo Grmado na levi strani, se pot povzpne v strmo pobočje. Kar okoli pol ure je potrebno hoditi v dokaj strm hrib, da pridemo na vrh Tošča. Glede na bližino novega leta je bil vrh okrašen z novoletnim dreveščkom, kar mu je dajalo poseben čar. Na vrhu je bilo več pohodnikov - domačinov, bodisi iz Medvod, Polhovega Gradca - verjetnopogostih obiskovalcev te lepe pokrajine. Z zanimanjem sem si ogledal pokrajino pod Toščem v smeri proti Črnemu vrhu, ki sem jo prehodil pred letom dni. Iz tega vrha smo si lahko ogledovali ponovno že prehojeno pot E7, tokrat še bolj celotito: Blegoš, Stari Vrh ipd. Lepo so bile vidne tudi Savinjske alpe, ki pa so vidne iz skoraj cele Slovenije, če smo na kakšnem višjem vrhu, npr. iz Slavnika, Snežnika itd.

Sledil je še 2 urni spust nazaj proti dolini Ločnice pri Medvodah.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home